Quantcast
Channel: Game Of Thrones Türkiye Forum - Tüm Forumlar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Language acquisition theories

$
0
0
Stephen Krashen (yaşayan en önemli dil teorisyenlerinden biri) ortaya attığı bir sav olan L.A.T yani Dil Edinim Teorisi.Yaklaşık 2 yıl önce Stephen Krashen bulunduğum kurumda bir konferans verdi ve ben bu başlık altında aklımda kalan,yer edinen ve herkes için faydalı olabilecek şeyleri sıralayacağım.
**Öncelikle ben bir İngilizce bölümü öğrencisi değilim yani çoğu arkadaş gibi dönüp dolaşıp ingilizceye işi düşen biriyim.Bu adama kulak vererek 2 yılda ingilizceyle alakalı ulaşacağım bütün hedeflere ulaştım aynı teori yardımıyla yeni bir dile başladım.(Kpds:93,Toefl:105)

---Stephen Krashen'ın ilk sunusunda afrikalı bir çocuk ve yaşlı bir profesör resmi vardı.Bu resimdeki afrikalı çocuğun doğal edinim yoluyla daha 6 yaşında 4 dili akıcı bir şekilde konuştuğunu belirten teorisyen, yaşlı profesörün ise ingilizceyi bir ders(fizik,kimya vb.)algısıyla yaklaşıp yıllarca çalışarak ancak istenen seviyeye geldiğini-ondada bir çok eksikle- belirtmiştir.

---Peki nedir bu edinim?Edinmek bir nevi farkında olmadan bilinçaltıyla öğrenmektir.Yani bir bebeğin ana dilini öğrenmesi buna güzel bir örnektir.

---İnsanoğlu farkında olmadan Language Acquisition Device larıyla ortamdaki verileri bilinçaltına atar diyor Krashen, ve bizim yapmamaız gereken bunun için ortam hazırlayıp en kısa süredi LAD larımızla en çok veriyi kapmak.

---Peki bu nasıl olacak? 2001 yılında Türkiye de kobaylara çaktırılmayan bir deney yapılıyor;Kuleli Askeri Lisesi ve Işıklar Askeri Lisesi nin iki hazırlık sınıfına iki ayrı öğretmen farklı metotlarla ders anlatıyor.K.A.L daki öğretmen öğrencilerine tüm sene sadece listening ve reading yaptırıyor bunun aksine I.A.L daki öğretmen tüm sene writing ve speaking yaptırıyor.
SONUÇ:K.A.L %98 I.A.L %79 oranında başarılı oluyor.Asıl vurucu sonuç K.A.L öğrencilerinin writing ve speakingleri de diğer liseden çok daha başarılı.

---Bu deneyle teorisyenimizin edinim sırası ortaya çıkıyor.
Inputlar(Girdiler):
*Dinleme ve izleme
*Okuma
Outputlar(Çıktılar):
*Yazma
*Konuşma
*Çeviri

---Şimdi biz nasıl çalışmalıyız?
Arkadaşlar ilk kural seviyenizi bilmeniz ,bunu da şöyle yapabilirsiniz piyasadaki stage kitaplarından herhangi birini alıp elinize de bir sözlük alıp okuduğunuz her sayfa da sözlüğe ne kadar oranda baktığınızı kendiniz değerlendirmelisiniz.Ortalama bir sayfada 10 20 arası kelimeye bakıyorsanız size uygun bir kitap demektir.Fakat kitaptan çok sözlüğe bakıyorsanız o kitap sizin için zaman kaybıdır hemen bırakmalısınız.Ya da tam tersi hiç sözlüğe bakmadıysanız hemen daha üst seviye ye geçmeniz gerekir.

---Peki ya dinleme de?
Yine Krashen şunu önermişti; Önce sıkılmayacağınız bir filmi türkçe altyazılı izleyin daha sonra aynı filmi ingilizce altyazılı izleyin ve en sonunda o filmi altyazısız ingilizce dublaj ile izleyin bu belki arka arkaya çok sıkıcı gelebilir aralarda çokta uzun olmamak şartıyla (1-2 yıl gibi) süre farkı koyabilirsiniz.
---İyi her şey güzel bütün bunları istenen sürede yaptım ama bendeki sorun başka; ben ingilizceyi sevmiyorum ya da çabuk sıkılıyorum.

***İşte bir çok arkadaşın düştüğü çözümü çok kolay bir hata.Arkadaşlar tüm bu anlattıklarından önce Krashen aslında başka bir şeyden bahsetmişti."İngilizceye sevdiğiniz şeylerle yaklaşın!".Kendimden örnek vermek istiyorum bu hususta, futbol ve sinema seven bir insan olarak guardian ve daily mirror un spor sayfaları,hollywood reporter ve entertainment weekly nin film kritikleriyle başladım okumaya şu an Military Zone,Popular Science,Times,The Economist le devam ediyorum.

Input havuzunuzu genişletmek hep sizin elinizde.Mesela önerdiği şeylerden biri de bestseller kitapların önce türkçesini daha sonra ingilizcesini okumak,ki hiç sevmediğim halde twilight serisini önce türkçe sonra ingilizce okumuştum yine Dan Brown'ın serisini de(Bu tip kitaplar akıcı olduklarından fazla sıkmıyor).Siz isteğinize ya da gireceğiniz sınava yönelik daha seçici olabilirsiniz.


---Peki Buz ve Ateşin serisi fanlığımı ingilizce öğrenme de nasıl bir avantaj olarak kullanabilrim?
Arkadaşlar işte bu noktada forumdaki herkesi çok şanslı görüyorum.Yukarıda bahsettiğim kitaplardan çok daha ağır dilli ve uzun olan bir serinin fanı olmak belki komik gelebilir ama ingilizce için didinenlerin can-ı gönülden istediği bir şey.Hani derler ya "sizin yerinizde olmak isteyen ne kadar adam var biliyormusun?" işte bu tabir buna cuk oturuyor.Hiç bir şey yapmasanız bile awoiaf vikisinde gezinmek bile sizler için biçilmiş kaftan.Sevdiğiniz bir şey,türkçesini biliyorsunuz yada spoiler ı zaten yediniz:)) Language Acquisition Theory nin bütün şartlarını sağlıyor.Ayrıca artık repli klerini ezbere bildiğiniz diziyi ilk bölümünden itibaren ingilizce dublaj altyazısız izleyebilirsiniz.

Sonuç: Arkadaşlar ingilizceyi gözünüzde büyütmeyin, afrika kıtası şu an da dünyanın en çok dil konuşan kıtası bunu da çok para verilen kurslar ya da 1000 sayfalık tuğla gibi grammer kitaplarıyla yapmadıkları kesin.Çözüm çok basit seviyeni belirle,süreci belirle,havuzu seç,inputu al.

HERKESE BOL ASOIAF LI VE GAME OF THRONES LU INPUTLAR!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Trending Articles