Quantcast
Channel: Game Of Thrones Türkiye Forum - Tüm Forumlar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Büyülü Gerçekçilik

$
0
0
Büyülü gerçekçilik, normal ya da gerçekçi kabul edilen sanat akımlarında olmaması gereken sihirli ve mantık dışı öğeleri içeren sanat akımı.

Terim, ilk önce Alman sanat eleştirmeni Franz Roh tarafından değiştirilmiş gerçekliği gösteren bir tabloyu tanımlamak için kullanılmıştır. Daha sonraları ise Venezuelalı Arturo Uslar-Pietri bazı Latin Amerikalı yazarların eserlerini bu akım altında sınıflandırdı. Kübalı yazar Alejo Carpentier (Uslar-Pietri'nin bir arkadaşı) "lo real maravilloso" ("harika gerçeklik") terimini Bu Dünyanın Krallığı(1949) romanının önsözünde kullandı. Carpentier'in önerdiği kavram, içinde doğal ve zorlamasız görünen ancak mucizevi öğeler barındıran bir tür yükseltilmiş gerçeklikti. Terim 1960'larda Latin Amerikan edebiyatının yükselişiyle revaç kazandı. Özellikle Alejo Carpentier, Jorge Luis Borges, Jacques Stephen Alexis, Juan Rulfo, Carlos Fuentes ve Gabriel García Márquez bu akımın öncülerindendir. Bu akımdaki son dönem yazarlarına örnek olarak Isabel Allende ve Laura Esquivel verilebilir.

Terim sonraları, Jorge Luis Borges, Mikhail Bulgakov veya Ernst Junger gibi erken dönem yazarlarından Salman Rüşdi, Günter Grass, Janet Frame ve Angela Carter gibi günümüz yazarlarına kadar birçok yazarı kapsadı.

Kaynak: Vikipedi


[Resim: magical.jpg]

Benim tanımlamama göre bizim dünyamızda geçen ve tam anlamıyla kurgusal olmayan her fantastik roman büyülü gerçekçiliğe girer. Fakat fantastik eserlerde olduğu gibi adı duyulmamış dünyalar, ülkeler veya karakterler yoktur. Fantastik olabilen özelliği, yazarın düşüncelerini normal bir romandaki gibi anlatırken büyü benzeri sıradışı özellikleri romana serpiştirmesidir. Son zamanlarda bu türe karşı çok ilgiliyim, fantastik edebiyatın kalbimdeki tahtı sallanıyor :( Okumanız için size birkaç bu türde yazılmış romanın adını vereceğim:

Jorge Luis Borges - Alçaklığın Evrensel Tarihi:

Isabel Allende - Ruhlar Evi:

Mihail Bulgakov - Usta ile Margarita:

Italo Calvino - Görünmez Kentler:

Alejo Carpentier - Bu Dünyanın Krallığı:

Louis Ferdinand Celine - Gecenin Sonuna Yolculuk:

Gabriel Garcia Marquez - Yüzyıllık Yalnızlık:

Günter Grass - Teneke Trampet:

Haruki Murakami - İmkansızın Şarkısı:

Salman Rushdie - Geceyarısı Çocukları:

Jose Saramago - Baltasar ve Blimunda:

Patrick Süskind - Koku:

Michel Tournier - Kızılağaçlar Kralı:

Markus Zusak - Kitap Hırsızı:

Jonathan Safran Foer - Aşırı Gürültülü ve İnanılmaz Yakın:

Erin Morgenstern - Gece Sirki:

Paul Auster - Ay Sarayı:

Carlos Ruiz Zafon - Rüzgarın Gölgesi:

Juan Rulfo - Pedro Paramo:


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Trending Articles