Quantcast
Channel: Game Of Thrones Türkiye Forum - Tüm Forumlar
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Elementler ve GOT yansımaları hakkındaki düşüncelerim

$
0
0
Aslında bu konuyu açıp açmamak konusunda biraz düşündüm çünkü burada yazacaklarım internetteki araştırmalarım sonucunda kanaat getirdiğim kendi düşünce ve teorilerimdir, bunu dikkate almanızı rica ederim.
Bir arkadaşın yorumu üzerine bu konuyu hazırlamayı düşündüm iyi mi yaptım kötü mü bilmiyorum, şimdi en genel hali ile olayı açıklayarak detaylara inmeye çalışacağım, umarım hoşunuza gider.

4 ELEMENT HAKKINDA

[Resim: gqn29.jpg]

Eski üstatlar genel olarak ruhani yaşamın varlığının 7 elementten meydana geldiğine kanaat getirmişlerdir, ancak fiziksel varlığın vuku bulmasında genel olarak 4 element ön plana çıkmıştır. Bildiğimiz üzere Ateş, Su, Hava, Toprak. Diğer üç element bizim fiziksel yaşamımızın ötesinde üst boyutları anlamamızı hissetmemizi ya da bağlantı kurmamızı sağlayan daha soyut kavramlardır. (Bu konuya girmiyorum)
Burada elementler isimlendirilirken gerçek anlamda fiziksel karşılıkları kastedilmez, yani ateş derken ateşin kendisi kastedilmez onu meydana getiren öz nitelik kastedilmektedir.
Genel olarak elementlere göz atacak olursak;

[Resim: gqn3h.jpg]
Ateş: Faaliyeti dışa yöneliktir. Ateş tarih boyunca ilahi gücün simgesi olarak görülmüştür. Bu açıdan bazen ona tapılmıştır. Ateşin rengi kırmızı ve erkeklik unsuru içerir. Ateş ışık verdiği için aydınlığı simgeler. Ateş yakıcı olduğu için azap verici rolü de olmuştur. Dolayısıyla, sembolik olarak arınmak ve aydınlanma ile ifade edilen yüksek bir yanı olduğu gibi ayrıca ihtirasları, azabı ve yıkıcılığı simgeleyen bir yanı da vardır. Ayrıca insanın ilahi pırıltısını veya cevherini simgeler. Majikal çalışmalarda ateş elemanın astral karşılığı ile çalışmanın daha çabuk sonuç vereceği söylenir. Ancak bu tür çalışmamaların daha tehlikeli olduğu ve daha fazla dikkat gerektiği ilave edilir. Ateş çekicidir ve hipnotik bir özelliği vardır. bağımsızlık, önderlik, yaratıcılık, girişkenlik ve enerjidir.

[Resim: gqn49.jpg]
Su: Özellikleri ateşe zıttır, duygusallık, duyarlılık ve sezgidir. Dişi unsuru içerir. Suyun yansıma gücünden dolayı kadimler onu bilgeliğin simgesi olarak görmüşlerdir. Onun diğer özellikleri soğukluk, gizlilik ve uykudur. Ateş elemanı şuuru ve su elemanı şuur-altını simgeler. Su bünyesinde her türlü maddeyi eritip barındırır. Su değişkendir ve etraftaki tesirlerin özelliklerini özümseyerek sergiler. Dolaysıyla hayat verici de olabilir, zehirleyici de olabilir. Temizleyici de olabilir, kirletici de. Ancak saf hali ile sadece hayat verici ve arındırıcıdır.

[Resim: gqn54.jpg]
Hava: Genel olarak zihni temsil eder ve mental alemi simgeler. Hava elemanın prensibi ateş elemanı ve su elemanı birleşiminden meydana geldiği kadimler tarafından inanılır. Dolaysıyla bu iki elemanın unsurlarını içerir. Bu ikili unsuru da burçlarında da görmekteyiz ve ikizlerde ifade edilir, terazide dengelenir ve kovada birlikte faaliyet eder. Ancak gerçek anlamda hava kendi başına bir elemandır ve nötr prensibi içerir. Gücü yine de erkeksidir. Kadimlere göre hayat nefesini içerir. fikir ye muhakeme unsurunu simgeler. Hava ses, düşünce ve radyo dalgaları taşıdığı için iletişim elemanıdır.

[Resim: gqn5x.jpg]
Toprak: Bazı görüşlere göre toprak gerçek bir eleman değildir ve diğer üç elemanın karışımından meydana gelmiştir. Diğer üç elemanları üç ana renge tekabül ederler. Ayrıca, onlar üç Hint gunaya uymakta ve İbraniler onları üç ana harfin karşılığı olarak kabul ederler, bu durumda toprak elementi ortada kalmaktadır. Ancak, birleşken özelliğine rağmen tradisyona uygun olarak elementlere dahil edilmektedir. Sabitlik, ağırlık ve kısıtlama özelliklerini arz eder. Özelliğini değiştirmek çok güçtür. Toprak maddi varlığın temelidir ve pratiktir. Hava elementine zıt özellik gösterir. Bereket ve kazancı da simgeler.
Eski üstatların kanaatine göre insanın ruhani bünyesi dört elementi de içermektedir fakat çeşitli elementlere yatkınlık gösterir yani hiçbir zaman %100 saf olunamaz, bu anlamda bir kişi aynı anda hem ateş hem su elementinin niteliklerini (Ateş ve su zıt olmasına rağmen) bünyesinde baskın olarak barındırabilir ve elementlerin bir araya gelmesinde oluşan alt kişilikler meydana gelir.

Yani daha matematiksel olarak anlatacak olursak,
Ruhani bilinç = %50Ateş + %45Su + %3Hava + %2Toprak şeklinde olabilmektedir.
Nadir durumlarda 3 elementin baskın olması aşırı depresif ve sorunlu kişiliklerle kendini gösterebilmekte, ve bilgelik diye adlandırdığımız 4 elementin dengede bulunması durumunda ruhani bilinç fiziksel varlığın ötesine ulaşmakta bir anlamda ermek de denilebilen aydınlanma aşamasına geçmektedir. Bu durumda insan,

1 element baskınken – Akli denge veya kişilik bozukluğu ön planda olabilir (%85+7+5+3 vs)
2 element baskınken – Fiziksel bilinci ve anlamakta (%50+45+2+3 vs)
3 elementin baskın – Kısmı aydınlanma yaşamakta (kapıyı aralama)(%40+35+20+5 vs)
4 elementin dengesi durumunda – Ruhani bilince ulaşmaktadır.(%25+25+25+25)
(Burada 1 ve 3 elementin baskın olduğu durumlarda, sokaktaki deli ile dahi insanları karıştırmamak gerekir)

[Resim: gqn7d.gif]

İspanyol okültisti (gizem bilimi olarak adlandırılabilir, bir nevi felsefeci de denebilir) Cirlot semboller kitabında Hermes’in asasını yukarıdaki gibi yorumlamıştır. Burada toprak maddi varlığın temelini oluşturmakta, Ateş ve Su zıt kutuplar olarak yaşam ağacımızın varlığını sürdürmesinde ki rolü oynamakta aynı zamanda birbiriyle sonsuz bir mücadele içinde bulunmaktadır. En tepede hava ise Diğer üç elementin desteğiyle bize sıkça bilinen 3. Göze ulaşmamızda ki temel niteliğimizi canlandırmaktadır. Bunu bir lokomotif ile basite indirgeyecek olursak, Toprak lokomotifin kendisini, Ateş ve Su yakıtı (gaz ve fren gibi hem aynı amaca çalışıp hem birbiriyle çatışırlar), Hava ise dümeni temsil etmektedir.

Baskın karakterlerin tetiklediği alt kişilik

Ön plana çıkan genel özellikler

Ateş = Güç ve şan düşkünü, hakkında konuşulmasını seven, egosu yüksek, dediğim dedik, hırslı
Hava = Uzlaşmacı, geri planda kalmaktan gocunmayan, yardımsever, kendini düşünmez,
Su = Kendinden emin, planlı, sinsi, hesabını bilen,
Toprak= Kendi halinde, bana dokunmayan bin yaşasıncı, bonkör, vurdumduymaz.


[Resim: gqn7y.jpg]

Burada tekrar hatırlatmak isterim ki burada kastedilen isimlerin temsil ettiği niteliktir

Tek elementin baskın olduğu insanlarda
Ateş-Ateş = Şimşek
Su – Su = Buz
Toprak – Toprak = Metal
Hava – Hava = Rüzgar alt kişilikleri ortaya çıkmaktadır.

Tek elementin baskın olduğu karakterlerde:

Ateş için Aşırı kavgacı geçimsiz pire için deveyi yakan kişilikte insanlar
Su için aşırı entrikacı çok yalan söyleyen parayı dilinden düşürmeyen insanlar
Toprak için Dağ bayır tek başına gezen gezginler, bonkör, eğlence seven, kendini düşünen
Hava için Kendi iç dünyasında yaşayan diğer insanlarla bağlantıyı kesmiş kimseyle konuşmayan tek yaşayan
Davranışlar görülür.

İki elementin baskın olduğu karakterlerde:

Ateş – Hava = Enerji: Tam bir lider, insan sarrafı, çok başarılı insan modeli
Ateş – Su = Alkol: Genelde sık iş değiştiren kararsız ne istediğini bilmeyen
Ateş – Toprak = Lav: İki yüzlü saldırgan iletişim zor kurulan
Su – Hava = Plazma: Çok zeki ve çözüm üretebilen, Çok başarılı insan modeli
Su – Toprak = Çamur: Eğlenceli optimist insan modeli ortaya çıkabilir, her ortamda popülerdir.
Toprak – Hava = Toz: Az konuşan sıklıkla dinleyen, bir ortamda kendi isteklerini dile getirmeyip başkası ne derse evet diyen.
Bu konuda yazacak çok şey var ama şimdi bu kadarıyla bırakıyorum.

SU – ATEŞ ÇATIŞMASI

Yine okült bilimlerde (gizbilimi vs dediğimiz) elemental varlıklardan söz edilir bunlarda %100 bir elementin varlığından meydana geldiğine inanılır, bunlar insan zincirinden ayrı bir zincire bağlı olan doğa unsuruna (şakti, prakiti) bağlı maddi varlıklar oldukları ve insandaki ölümsüz ilahi pırıltıdan yoksun oldukları kabul edilir. Örnek vermek gerekirse wow oyununda görüğümüz ateş, su, hava, toprak elemental canlılar gibi, ama ben burada ki anlamda bir nüans farklılığı olduğunu düşünüyorum, karşılıklı aşırı baskın tek karakterli insanların etrafına yaydığı enerjiden bahsedilmektedir. Örnek olarak Ateş – Ateş karakterinin yakıp yıkması herkese aşırı zarar vermesi ile üzerine çektiği aşırı tepki

Burada Su – ateşin ve Hava - toprağın karşılıklı aynı bünyede bulunmasının meydana getirdiği dengesizlik göze çarpmakta,
Ayrıca Su ve ateşin karşılıklı bünyelerde bulunması iki kişinin arasında rekabete neden olmakta veya tam tersi bulunmaz bir aşkı ortaya çıkarabilmektedir.
Örnek olarak Varys - Petyr rekabeti veya Jaime – Cersei aşkı gibi.

Gelelim GOT dizisindeki kahramanların karakterlerine

(Karakter) : (Birincil baskın – İkincil baskın)
[Resim: gqp07.jpg]
Eddard Stark: Hava - Toprak
[Resim: gqp0j.jpg]
Jaime Lannister: Ateş – Toprak
[Resim: gqp0q.jpg]
Petyr Baelish: Su – Hava
[Resim: gqp11.jpg]
Varys: Ateş – Hava
[Resim: gqp1g.jpg]
Daenerys: Ateş – Su
[Resim: gqp1q.jpg]
Viserys: Ateş – Ateş
[Resim: gqp28.jpg]
Jon : Hava – Toprak
[Resim: gqp2h.jpg]
Cersei: Su - Ateş
[Resim: gqp2x.jpg]
Renly: Toprak – Hava
[Resim: gqp35.jpg]
Tywin: Ateş – Hava
Tyrion: Su – Hava
Lysa Arryn: Su – Su

Aklıma gelenler bunlar. Bu konuda daha çok fikir üretilebilir umarım okumak hoşunuza gitmiştir.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6235

Trending Articles